Kaštanovník jedlý (Castanea sativa)

Kód: 2316/80 2316/50 2316/30 Zvolte variantu
Neohodnoceno
450 Kč 350 Kč 299 Kč od 299 Kč 401,79 Kč bez DPH 312,50 Kč bez DPH 266,96 Kč bez DPH od 266,96 Kč bez DPH
Vyprodáno Skladem (>5 ks) Skladem (1 ks) Zvolte variantu
Varianta

Kaštanovník je velmi oblíbený parkový dekorativní strom exotického vzhledu, s hustou hřibovitou korunou. Roste celkem pomalu, navíc snadno jej lze řezem udržet v přijatelné velikosti.

Detailní informace

Kvalitní zabalení rostlin
Kvalitní zabalení rostlin
nehrozí poškození zásilky
Rychlé vyřízení objednávky
Rychlé vyřízení objednávky
většinu rostlin zasíláme i v zimě
Velký výběr
Velký výběr
zajímavých dřevin
Zkonzultujeme s vámi
Zkonzultujeme s vámi
jak se o rostlinu postarat

Detailní popis produktu

Kaštanovník je velmi oblíbený parkový dekorativní strom exotického vzhledu, s hustou hřibovitou korunou. Roste celkem pomalu, navíc snadno jej lze řezem udržet v přijatelné velikosti. Třicetiletý strom nemá zpravidla více než cca 4-5m na výšku i do šířky. Kaštanovník pro svůj růst potřebuje hlubokou kyprou půdu s dostatkem vlhkosti a minerálů (fosfor, draslík), nebude se mu dařit ve vápnité půdě. Vyhovuje mu slunné stanoviště, na kterém vyžaduje pravidelné zavlažování. Mladé stromy je třeba chránit před mrazem i prvním jarním sluncem. Starší rostliny jsou plně mrazuvzdorné do -29°C, v ČR se dá dobře pěstovat, dokonce i ve středních nadmořských výškách. Kvůli dobrému opylení a tvorbě plodů se doporučuje vysadit vedle sebe alespoň dva jedince, eliminuje se tím případný výskyt dutých plodů.
Chuť kaštanů je jemná a nasládlá, podobná oříškům. Plody dozrávají v září až v říjnu a ihned po opadu je lze sbírat. Vylupujeme je z ostnitých číšek, dosoušíme a uchováváme rozložené v tenké vrstvě. Kaštany detoxikují játra, působí proti průjmu (kůra) a osvědčily se i při krvácení ze zažívacího ústrojí. Listy se užívají při bronchitidě, astmatu, usnadňují vykašlávání a působí protirevmaticky. Kaštany se podávají syrové, pečené nebo po rozemletí ve formě kaštanové mouky. Z listů se připravuje nálev nebo macerát, z kůry odvar. Jedná se také o včelařskou dřevinu kvetoucí v květnu a červnu.