Kaštanovník jedlý (Castanea sativa)

Kód: 2316/50 2316/30 2316/80 Zvolte variantu
Neohodnoceno
350 Kč 299 Kč 450 Kč od 299 Kč 312,50 Kč bez DPH 266,96 Kč bez DPH 401,79 Kč bez DPH od 266,96 Kč bez DPH
Skladem (>5 ks) Skladem (3 ks) Vyprodáno (1 ks) Zvolte variantu
Varianta

Kaštanovník je velmi oblíbený parkový dekorativní strom exotického vzhledu, s hustou hřibovitou korunou. Roste celkem pomalu, navíc snadno jej lze řezem udržet v přijatelné velikosti.

Detailní informace

Kvalitní zabalení rostlin
Kvalitní zabalení rostlin
nehrozí poškození zásilky
Rychlé vyřízení objednávky
Rychlé vyřízení objednávky
většinu rostlin zasíláme i v zimě
Velký výběr
Velký výběr
zajímavých dřevin
Zkonzultujeme s vámi
Zkonzultujeme s vámi
jak se o rostlinu postarat

Detailní popis produktu

Kaštanovník je velmi oblíbený parkový dekorativní strom exotického vzhledu, s hustou hřibovitou korunou. Roste celkem pomalu, navíc snadno jej lze řezem udržet v přijatelné velikosti. Třicetiletý strom nemá zpravidla více než cca 4-5m na výšku i do šířky. Kaštanovník pro svůj růst potřebuje hlubokou kyprou půdu s dostatkem vlhkosti a minerálů (fosfor, draslík), nebude se mu dařit ve vápnité půdě. Vyhovuje mu slunné stanoviště, na kterém vyžaduje pravidelné zavlažování. Mladé stromy je třeba chránit před mrazem i prvním jarním sluncem. Starší rostliny jsou plně mrazuvzdorné do -29°C, v ČR se dá dobře pěstovat, dokonce i ve středních nadmořských výškách. Kvůli dobrému opylení a tvorbě plodů se doporučuje vysadit vedle sebe alespoň dva jedince, eliminuje se tím případný výskyt dutých plodů.
Chuť kaštanů je jemná a nasládlá, podobná oříškům. Plody dozrávají v září až v říjnu a ihned po opadu je lze sbírat. Vylupujeme je z ostnitých číšek, dosoušíme a uchováváme rozložené v tenké vrstvě. Kaštany detoxikují játra, působí proti průjmu (kůra) a osvědčily se i při krvácení ze zažívacího ústrojí. Listy se užívají při bronchitidě, astmatu, usnadňují vykašlávání a působí protirevmaticky. Kaštany se podávají syrové, pečené nebo po rozemletí ve formě kaštanové mouky. Z listů se připravuje nálev nebo macerát, z kůry odvar. Jedná se také o včelařskou dřevinu kvetoucí v květnu a červnu.